Biyomedikal Mühendisliği tanıtım:
Biyomedikal Mühendisliği, mühendislik bilimlerinin deneyimlerinden yararlanarak, insan sağlığı ile ilgili problemlerin çözümü için çalışan bir mühendislik dalıdır. Biyomedikal Mühendisliği’nin 10’dan fazla gruplandırılabilecek çalışma alanı var. Bunlar; Klinik Mühendislik, Biyomalzeme, Biyomekanik, Doku Mühendisliği, Biyonik, Genetik Mühendislik, Nöral Mühendislik, Yapay Organ ve Rehabilitasyon Mühendisliği, hemen aklımıza gelen örneklerdir. Biyomedikal Mühendisliği’nin batı ülkelerinde 50 yıldan fazla bir geçmişi bulunmaktadır. Ülkemiz yeni kurulan Biyomedikal Mühendislikleri ile henüz yolun başındadır.
Biyomedikal Mühendisliği’nin ülkemizdeki durumu:
Dünyada, hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik araştırma ve yatırımların artması ile Biyomedikal Mühendisliği, aranan bir meslek durumundadır. Ülkemizde ise şu ana kadar farklı mühendislik dalları tarafından doldurulan iş alanları, bundan sonra yeni mezun olacak Biyomedikal Mühendisler tarafından doldurulacak ve öğrencilerimiz mezuniyet sonrasında, hastanelerde, medikal firmalarda, araştırma merkezlerinde, akademisyenlik yoluyla üniversitelerde çalışabilecek ve kendi işyerlerini kurabilecektir. Türkiye’de sağlık sektörünün kullandığı malzeme ve cihazların ancak %15’i ülkemizde üretilmekte, gerisi çeşitli ülkelerden ithal edilmektedir. Bu anlamda ülkemizdeki Biyomedikal Mühendislerine yapacak çok iş düşmektedir.
Ç. Ü. Biyomedikal Mühendisliğinde eğitim:
Ç. Ü. Biyomedikal Mühendisliği’nin eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilerimiz, mesleki dersler yanında, Tıp dersleri, Elektronik, Makine ve Bilgisayar Mühendisliği ile ilgili teorik ders ve laboratuvar dersleri de görmektedir. Bu açıdan diğer bazı mühendisliklere göre bir ölçüde daha zordur. Eğitimimizde, sağlıkla ilgili sorunların çözülmesinde, bilgilerini en iyi şekilde kullanan, tasarım gücü yüksek nitelikli mühendislerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Biyomedikal Mühendisliği benim için uygun bir meslek mi?
1. Bir meslekte başarılı olmak ve mutlu olmak için motivasyon önemlidir. Öncelikle işinizi sevmelisiniz, unutmayın ki ömür boyu sizinle olacak. Bilimsel araştırma, tasarlama, yaptığınız bir üründen mutlu olma gibi özellikleriniz varsa ve sağlıkla ilgili çözümler üretme konusunda hayal gücünüz varsa Biyomedikal Mühendisliği size uygun olabilir.
2. Biyomedikal Mühendisi mezun olmadan önce tıbbi cihaz ve donanımın temel yapısını, işleyişini ve tasarımını bilmek durumundadır. Eğitimimizde, öğrencilerimizin mezun olduktan sonra piyasanın güç koşullarında kendi alanını iyi bilecek, iş kurabilecek ve işverenlerce tercih edilebilecek niteliklerde olması hedeflenmektedir. Bu nedenle, öğrencilerimize Tıp ve temel mühendislik bilgileri ve mesleki bilgiler güçlü bir şekilde aktarılmaktadır. Bölüm eğitimimiz ağırlıklı olarak “medikal cihaz tasarımı ve enstrümantasyon, rehabilitasyon cihazları, biyomekanik uygulamaları, protez tasarımı üzerinde yoğunlaşmıştır. Biyomedikal Mühendisliği eğitimi, Elektronik, Matematik, Makine, Tıp ve Bilgisayar Mühendisliği gibi farklı fen bilimlerini bilmeyi gerektirir. Bu alanlara eğilimliyseniz ve şu ana kadar olan eğitiminiz boyunca matematik ve fen derslerinde başarılıysanız Biyomedikal Mühendisliği size uygun olabilir.
3. Mezun olduktan sonra ülkemizde hiçbir mühendislik mezununun işi hazır değildir. Biyomedikal Mühendisliğinin çalışma alanları çok çeşitlidir. Pek çok farklı yerlerde çalışabilirsiniz. Bu nedenle, gerçekçi olun ve kendinizi mezun olduktan sonra hastanede beyaz önlükle çalışırken veya laboratuvarda hayal etmeyin. Mezun olmadan önce kişisel bilgi ve becerilerinizi mühendislik eğitimi ile birleştirmeli, kendinize uygun çalışma alanınızı belirlemelisiniz.
Sevgili gençler, yukarıda Biyomedikal Mühendisliği ve bölümümüz ile ilgili bilgiler ışığında Biyomedikal Mühendisliğinin size uygun bir meslek olup olmadığını değerlendirebilir ve seçiminizi yapabilirsiniz.
Prof. Dr. Mutlu AVCI