Tanıtım

 Biyomedikal Mühendisliği 


Biyomedikal Mühendisliği, geleneksel mühendisliğin analitik deneyimlerinden yararlanarak, biyoloji ve tıpta karşılaşılan problemlerin çözümü için çalışan ve sağlık bakımı konusunda genel anlamda ilerlemeler sağlamayı hedefleyen bir mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendisi, doktor, hemşire, terapist ve teknisyen gibi tıbbın diğer profesyonelleriyle bir arada çalışır. 

Biyomedikal Mühendisliğinin ilgi alanı içinde, sağlık alanında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan mekanik ve elektronik cihaz ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme, teknik işletme ve bakım-onarım faaliyetleri gibi konular girer. Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, nükleer tıp ve ultrasonik görüntüleme sistemleri, çeşitli tipte lazer cihazları Biyomedikal Mühendisliğin ilgi alanına giren konulara örnek olarak verilebilir. 

Biyomedikal Mühendisliğin çalışma alanları sadece elektronik cihazlarla sınırlı değildir. Tıp alanında kullanılan hertürlü mekanik sistem, insan ile temas halinde olan her türlü malzeme, alaşım (örnek: implant ve protezler) ve kimyasal maddeler Biyomedikal Mühendisliğinin ürünleridir. Biyomedikal Mühendisliğin klinik mühendislik, biyonik, doku mühendisliği, genetik mühendislik, nöral mühendislik gibi yan dalları da bulunmaktadır. İnsana yönelik sorunların çözülmesinde her türlü mühendislik ve fen bilimlerinden destek alan bu bilim dalı özellikle medikal görüntüleme, simülasyon ve sinyal işleme gibi konularda bilgisayar teknolojisinden en fazla yararlanan bir bilim dalıdır.

Bölümümüz

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünün yapılanma çalışması, 2011 yılında Prof. Dr. Mustafa Güven’in kurucu bölüm başkanı olarak atanması ile başlamıştır. Şu anda bölümümüz sınıflar, lisans eğitim laboratuvarları, araştırma laboratuvarı, seminer salonu ve idari bölümlerden oluşan 600 m2 fiziksel alana ve 6 öğretim üyesi, 3 araştırma görevlisi ve 2 öğretim görevlisine ulaşan eğitim kadrosuna sahiptir. 

2012-2013 eğitim yılında normal eğitime başlayan bölümümüzde 2013- 2014 döneminde 2. öğretim programı da açılmıştır. 
Eğitim dili Türkçedir. Biyomedikal Mühendisliği’nin eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilerimiz, mesleki dersler yanında, Tıp dersleri, Elektronik, Makine ve Bilgisayar Mühendisliği ile ilgili dersler de görmektedir. Bölümümüzdeki teorik dersler laboratuvarlar ile desteklenirken, stajlar ile de gelecekteki iş hayatı hakkında şimdiden yeterlilik kazandırılmasına çalışılmaktadır. Böylece edinmiş oldukları bu bilgilerini, sağlıkla ilgili sorunların çözülmesinde, bilgilerini en iyi şekilde kullanan nitelikli mühendislerin bölümümüzden mezun olması hedeflenmektedir.