Biyoenstrumantasyon Lab.

Biyoenstrumantasyon Ar-Ge Laboratuvarı, ağırlıklı olarak lisansüstü çalışmalar için kurulmuş, akademik ve teknoloji geliştirme amaçlı çalışmaların gerçekleştirildiği bir Ar-Ge laboratuvarıdır. Laboratuvarın kurucusu ve koordinatörü Doç. Dr. Ahmet AYDIN’dır. Bu laboratuvarda lisansüstü öğrenciler Ar-Ge çalışmaları için gerekli olan cihazları kullanarak sistemler tasarlamakta ve bu tasarımların üretimini gerçekleştirebilmektedir. Laboratuvarda ağırlıklı olarak elektronik devre tasarımı ve PCB üretimi, biyosensör tasarımı ve tasarıma ait simülasyonların gerçekleştirilmesi, biyofiziksel ve çevresel ölçümler için yazılım ve donanım gerçekleştirme, çevresel analiz amaçlı sistem tasarımları ve donanım geliştirme, performans değerlendirmelerine yönelik ölçüm sistemleri çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca sayılan çalışmalarda ve farklı çalışmalarda kullanılmak üzere 3 boyutlu model tasarımı ve üretimi de laboratuvarda gerçekleştirilen farklı bir çalışma alanıdır. 

Laboratuvarda birçok lisansüstü çalışma gerçekleştirilmiştir. Tamamlanan lisansüstü çalışmalardan ve yürütülen projelerden bazıları aşağıda listelenmiştir.

Tamamlanan Lisansüstü Çalışmalardan Bazıları

  1. Analiz Ve Proses Takip Çalışmaları İçin Ultrasonik Cihaz Tasarımı Ve Üretimi (Ultrasound Device Design And Production For Analysis And Process Monitoring Studies)
  2. İleri Zamanlı Kan Glikoz Değeri Tahmini (Advanced Time Blood Glucose Value Prediction)
  3. Sporcunun Kalp Atım Hızının Ölçülmesi Ve Küresel Konum Belirleme (GPS) Sistemi İle Hız Performansının Gerçek Zamanlı Tespiti (Measurement Of The Athlete Heart Rate And Real Time Detection Of Speed Performance With A Global Position System (GPS))
  4. Taşınabilir Potansiyostat Tasarımı Ve Gerçekleştirilmesi (Design And İmplementation Of Portable Potentiostat) 

Laboratuvarda Yürütülen Projeler

  1. İleri Zamanlı Kan Glikoz Değeri Tahmini (BAP Projesi – Tamamlandı)
  2. Sporcunun Kalp Atım Hızının Ölçülmesi Ve Küresel Konum Belirleme (GPS) Sistemi İle Hız Performansının Gerçek Zamanlı Tespiti (BAP Projesi – Tamamlandı)
  3. Salon Sporları İçin Atletik Performans Ölçüm Sistemi Geliştirilmesi (TÜBİTAK1001 Projesi – Devam Ediyor)

Laboratuvarda şu anda 3 doktora ve 4 yüksek lisans öğrencisi araştırmalarını ve çalışmalarını gerçekleştirmektedir. İlerleyen zamanlarda bu sayının artması beklenmektedir. Laboratuvarın temel araştırma konuları aşağıda verilmiştir.

Temel Araştırma Konuları

  1. 1- Sayısal Ve Görüntü İşleme Uygulamaları,
  2. 2- Fizyolojik Ölçüm Sistemleri,
  3. 3- Medikal Yapay Zeka Uygulamaları,
  4. 4- Biyosensör Uygulamaları,
  5. 5- Performans Ölçümüne Yönelik Sistem Geliştirme.